top of page
Sancak Parampet Orta

Kayığımızın Gövdesi 
Tırhandil

Tırhandil Gövde

Kayığımızın gövdesinin yapımıyla ilgili fotoğrafları biraz aşağıda görebilirsiniz.

"Kayık motorsuz, sadece yelkenle yol alan bir tırhandil olacak. Tırhandilin de artık sayısı çok azalmış eski ve daha geniş formunu seçtim. İşin aslı, tırhandilin sabit bir en boy oranı yok, tarihsel olarak yüzde 45'ler ile 33'ler arasında değişen geniş bir yelpaze var."

Parampet İlk Yarısı

Kayığın son hali

Kayığımız bir tırhandil. Tırhandil tamamen Ege’ye özgü bir deniz aracı. Kültürel olarak Ege’de geçmişten bugüne kalmış ve hâlâ kullanılan neredeyse yegâne deniz aracı diyebiliriz. Bu kültürün kaybolmaması gerektiğini düşündüğümden tırhandili seçtim.

 

Hatta biraz daha ileri gidip tırhandilin de artık sayısı çok azalmış daha eski ve daha geniş formunu seçtim. Dikkat edilirse, en boy oranı alışıldık tırhandillerinkinden farklı. Daha geniş. Günümüz Bodrum'unda, yakın zamana kadar sürmüş süngercilikten dolayı yaklaşık üçe bir oranı baskındır.

 

Geçmişte, taşımacılık ve balıkçılıkta kullanılmış geniş tırhandillerin sayısı hiç de az değil. İşin aslı, tırhandilin sabit bir en boy oranı yok, tarihsel olarak yüzde 45'ler ile 33'ler arasında değişen geniş bir yelpaze var.

 

Nitekim 1930'larda Nami’nin Mehmet Usta’nın Bodrum’da yaptığı ilk tırhandilin en boy oranı da yüzde 42 civarındadır. Henüz motorun olmadığı bir dönemde geniş gövdeli tırhandillerin varlığı çok normal. Kayık motorsuz, sadece yelkenle yol alan bir tırhandil olacak.

Genel Özellikler

WhatsApp Image 2023-11-19 at 16.50.26.jpeg

Kayığımızın güvertesi ve ambarı

Tırhandilimizin boyu bodoslamadan bodoslamaya 11.5 m ve eni de en geniş yerinde 5.25 m. Geniş bir tırhandil ve bu açıdan baktığımızda o Bodrum'da yapılan ilk tırhandilin kopyası.

​ 

Amaç geleneksel tırhandili olduğundan kayığımız geniş güverteli. Şimdikiler gibi uzun bir üst yapı yok. Kıçta kısa bir yükselti o kadar.   

 

Aşağıda da geniş bir ambar alanı olacak. Tıpkı eski iş teknelerinde olduğu gibi. Bir oturma bölümü, mutfak, tuvalet ve ranzalar düşünüyorum ama tuvalet dışında hiçbirini bölmelerle ayırmayacağım.

 

Dolayısıyla günümüzün konforu ön plana alan gezi teknelerinden farklı bir iç alanı olacak.

​​

Kayık1934 projesi kayığımızın ambarı

Kayığımızın kıçtan başa ambarının görünümü

Tamam, eskiyi canlandırıyorum ve konfor ön planda değil ama yine de elektriğe ihtiyaç var. O kadar da abartmayacağım. Motor olmadığı için elektrik sorununu güneş panelleriyle çözeceğim. Çok fazla elektrik tüketimi olmayacağından iki güneş paneli fazlasıyla yeterli olacaktır. ​

Herhalde ikinci önemli konu da uyuma alanı. Dediğim gibi, bölmelerle ayrılmış kişiye özel kamaralar olmayacak.​ Güverte çok geniş, dışarıda uyunabilir. Ama içeride de en az dört ranza yapmayı planlıyorum. Bu rakam muhtemelen altıya kadar çıkabilecek.

Yani 1930’ların iş teknesini yansıtacak kayığımız konfor açısından biraz ilkel ama epeyce ekolojik olacak.

Yapım Aşamaları

Bu kayığın yapımında en temel sorun omurga, bodoslamalar ve postalar gibi ağır ve büyük parçalardı. Bunlar için büyük aletler ve dolayısıyla atölye gerekliydi. Kestirip yerlerine monte ettirmem gerekiyordu. Bu aşama için sırasıyla iki ayrı ustayla anlaştım. Mehmet Usta ve İsmail Usta. İki usta olmasının sebebi ilk önce biri sonra da diğeri anlaşma şartlarına uymayan fiyat artışları talep ettiler. Ya para ya da iş yok dediler kısaca. Hakkını vereyim ilk usta çok daha kötü çıktı bu konuda. Ben de haliyle reddettim. Neyse ki kayığın başlangıç aşaması olan bu süreç büyük güçlüklerle bitti ve kayığın temel parçalarını kestirip monte ettirmeyi başardım. Ama her iki ustanın da bu hiçbir iş ahlakına sığmayan eylemleri yüzünden proje neredeyse başında sona erecekti. Kalan kısım içinse kayığı evimin yanındaki arsaya taşıdım ve kafam dinç kendi aletlerimle giriştim işe. 

Kayık1934'ü takip etmek için 

Teşekkürler

Tel: 0537-471-0029

Kayık1934'e Bedenen Yardımcı Olanlar. Teşekkürler için bakınız.
Aslı Parlak, Aşkın Karaduman, Bülent Yükselen, Can Karahasan, Devrim Doruk, Ebru Çavuşoğlu, Esin Tekin, Gökhan Yılmaz, Gökay Şenavcı, Haluk Kuşakoğlu, Leyla Yıldız, Muhittin Erkut, Murat Gül, Özlem Yeşilada Binder, Silvana Ege Binder, Songül Yılmaz, Zeynep Dinçer

Kayık1934'e Çeşitli Şekillerde Katkıda Bulunanlar. Teşekkürler İçin Bakınız.
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Belediyesi Zabıta Müdürü Deniz Özyıldız, Bodrum Belediyesi Güvenlik Amiri Serkan Kanik, Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu, Ali Dokur, Ali Şenavcı, Ali Şengün, Barbaros Ergene, Bilal Karataş, Cana Üngün, Cem Gür, Çetin Akıncı, Deniz Kılıç, Devrim Devecioğlu, Erol Kurutaş, Fatih Avcu, Gonca Alpan Tursoy, Gökay Şenavcı, Haluk Bener, Hamdi Yörür, Kaan Kurutaş, Mehmet Uyargil, Murat Gül, Mustafa Özkeskin, Nacı Arıcı, Naftotopos.gr, Oğuzhan Ulutaş, Tanıl Tuncel, Thanasis Giannikos, Yaşar Anter, Yusuf Civelekoğlu, Zehra Denizaslanı

Kayık1934'e Maddi Katkıda Bulunan Destekçilerimiz - 118 kişi

Ahmet Demirel, Ali Boltaç, Ali Hakan Albayrak, Ali Sadık Boltaç, Ali Şengün, Arslan Ziylan, Aslı Parlak, Aslı Yurdanur, Aşkın Karaduman, Aycan Kan Ülkü, Aydın Evren Özol, Ayşe Sevinç, Azade Uslu, Behiye Zeynep Aktoğu, Beykan Askan, Burak Dikmenoğlu, Bülent Yükselen, Cahit Arseven, Can Karahasan, Canan Yurdacan, Candan Uca, Cem Turgay, Cemile Turgay,  Değer Altunay, Deniz Boltaç, Devrim Doruk, Ebe Suzan Öztürk, Ebru Çavuşoğlu, Elif Özgen, Esma Doğan, Feyha Karslı, Filiz Askan, Filiz Yavuz, Firuzan Güney, Fuat Aksun, Füsun Bumin, Gamze Özer, Gizem Yurdanur, Gonca Arayıcı, Gökay Şenavcı, Gökçe Altunay Solmaz, Gülin Demirok, Gürkan Güney, Güzide Akkün, Haluk Bener, Haluk Kuşakoğlu,  Handan Karakaş, Hüseyin Peker, Ilgaz Doğrul, İpek Boltaç, İsmail Doğan, İştar Gözaydın Savaşır, Jale Alpay, Jale Pasinli, Kaan Kurutaş, Kadiroğlu Salih Öztürk, Kebire Yıldız, Lale Ak, Lale Ferenc Smekal, Leyla Yıldız, Livio Manzini, Marion Feildel, Matthias Müller Senti, Mehmet Kütükoğlu, Mehmet Uyargil, Metin Göncü, Metin Hekimoğlu, Murat Gül, Murat Necioğlu, Murat Özkan, Mustafa Cem, Mustafa Paşalı, Mübeccel Yalçın, Müjgan Bener, Nazan Kemal Gökcan, Necibe Öztürk, Nesip Tolun, Nil Tütüncü, Nuran Akkılıç, Oğuzhan Ulutaş, Osman Can Özcanlı, Osman Özkan, Oya Balkanlı, Oya Yeşilada, Ömer Karahan, Peyman Arpacılar-Köllhofer, Recep Perk, Rengin Binder, Reyhan Alpay, Reyhan Bayındır Gönenç, Rıdvan Demirok, Romain Narcy, Ruşen Germirli, Saadet Coşkun, Sabahaddin Bilsel, Sabahat Hawker, Saliha Düzel, Samer Atasi, Sedef Kaynarkan, Sercan Çağlar Erel, Seval Yeşilada Akbaş, Sevil Bilgenoğlu, Sevinç Gülsayın, Songül Yılmaz, Tankut Ülkü, Tarkan Kahvecioğlu, Tümay Altınsoy Değirmenciler, Utku Özgür Ünlü, Vahdet Ünal, Vedat Zincir, Volkan Demirkan, Yaşar Yılmaz, Yaşare Kılıç, Yerten Kalfa, Yücel Yılmaz, Yücel Ziylan, Yüksel Aymaz, Zeynep Dinçer

Kayık1934'e Malzeme Katkısında Bulunan Destekçilerimiz - 10 kişi

Ahmet Kurt: Bir adet krom admiralti demir, Ahmet Parsoy: Bir adet admiralti demir, Ayhan Güneysu: Atölye için elektrik kablosu, Devrim Doruk: İki büyük ve bir küçük güneş paneli, cankurtaran yelekleri ve biraz halat, Haluk Kuşakoğlu: Kontrol kutusuyla 1 büyük güneş paneli, İş aletleri, Mehmet Çavaş: Bir adet pulluk demiri, rMetin Göncü: İş aleti, Murat Gül: Altı adet çift dilli makara, İş aletleri Nedim Karakartal: 100 kg'lık tonoz, Salih Bingül: Pusula Zehra Denizaslanı: Bir makara halat

Kayık1934'e Lojistik Katkıda Bulunan Kurum veya Şirketler

bodrum-belediyesi-logoB.jpg
BDMingB.jpg
Girit_Dernek.jpeg
Milas Belediyesi.jpg

Logo sırasıyla: Bodrum Belediyesi, Bodrum Deniz Müzesi, Bodrum Girit ve Yunanistan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Milas Belediyesi

Kayık1934'e Maddi Katkıda Bulunan Kurum veya Şirketler

Bodrum-Der.jpeg
main_logo_bottom.png

Logo sırasıyla: Bodrum Kültür Turizm ve Dayanışma Derneği, Arka Ristorante Pizzeria

bottom of page