Bayramdan hemen önce kayığımızın formasıyla uğraştık. İsmail Usta formaya son şeklini verdikten sonra son ayar için bir araya geldik. Kayığımız alışıldık tırhandillerden yüksek. Öyle olunca aşağıdan bakmak yeterli olmuyor. İstediğimiz bakış açısını yakalayamıyoruz. O sırada tesadüfen bir kepçe geçince yanımızdan, rica ettik, bizi yükseltti biraz. Böylece aşağı yukarı küpeşte seviyesinden bakabildik kayığımızın formasına.
Tırhandili tırhandil yapan en başta kendine özgü formasıdır. Forma dediğimiz aslında büyük ölçüde kayığın şiyeriyle ilgili. Şiyer İngilizce sheer sözcüğünün Türkçeleştirilmişi. Denizcilikte borda çalımı terimi de var şiyer yerine ama tekne yapımcılığında pek kullanılmıyor. Şiyer, bir deniz aracının küpeştesinin baştan kıça doğru yaptığı eğimdir. Tırhandilde bu eğim orta postaya doğru epeyce düşer. Baş ve kıç yükseklikleri bazı örneklerde aynı yüksekliktiyse de tırhandilde baş genelde kıçtan biraz daha yüksektir. Gerekli şiyer verilmezse o tırhandil ya tırhandil olmaz ya da eksik kalır.
Kayığımızın şiyerinin sancak kıç omuzluktan görünümü. En üstteki çıta ana forma. Onun altındaki parampet forması. Parampet, güverteden küpeşteye olan yüksekliktir. Onun yeri konusunda henüz kesin kararımızı vermedik. Ana formayı, tırhandilin gerektirdiği ölçüde epeyce indirdik. Son halini beğendik. Parampet formasına gelince, kayığın güvertesini çok düşürmeyip içeriden biraz yer kazanmak istiyoruz. Son kararı bayram sonrası vereceğiz. Herhalde burada görünenden biraz daha yukarı çıkaracağız. Kayık1934 - Timuçin Binder
Comments