Okul Gemisi mi? Evet ama bir farkla
Denizcilikte bir Okul Gemisi kavramı vardır. Bir zamanlar tamamen yelkenli olan bu okul gemileri deniz subayı yetiştirmek için kullanılmıştır ve bazı ülkeler hâlâ sürdürmektedir bunu.
Kayık bir okul gemisi olacak ama .... Herkes çalışacak. O yüzden de illa ki denizcilik ve eğitimi olacak. Sanırım bu anlamda bir parça okul gemisi olacak.
Denizcilik Seyirleri: Burada ana hedef geleneksel denizcilik kültürü. Doğal ve bedensel denizcilik. Seksen yıl öncesini yaşatan motorsuz bir yelkenliyle seyir yapmayı öğrenecek, bunun keyfini yaşayacağız.
Kültürel Seyirler: Bu seyirleri en ilk mavi yolculukların, yani Halikarnas Balıkçısı ve arkadaşlarının mavi yolculuk geleneğinin devamı olarak düşündüm. Yine motorsuz yelkenli deneyimi ve yine bedenlerimizi kullanacağız. Ama diğer iki kategoriden farklı olarak bizden öncekilerin kültürel, tarihsel ve felsefi izleri üzerinde yoğunlaşacağız.
Daha ayrıntılı açıklamalar aşağıda. Şu anda sadece bu projeyi desteklemek isteyenlerin desteklerinin karşılığı olarak hazırladığım seyir ve yürüyüş etkinlikleri var. Bunları Destek sayfasında görebilirsiniz. Denize indikten sonra yenileri de gelecek.
1970'ler Mavi Yolculuk. Deniz ve doğayla tanışmamı sağlamış olan Odysseus'la Çatı koyunda.
Denizcilik Seyirleri
Geleneksel denizcilik, yani bedensel ve doğal denizcilik. Çıtayı yükseltmek isteyenler için. Amaç, motorsuz ve teknolojisiz yelken denizciliği kültürünü yaşamak.
Çeşitli atölyelerimiz olacak. İlk önce dil. Zengin bir denizcilik dilimiz var, onunla başlayacağız. Denizcilik bağları, halat örmesi, kasa yapması, makaraları sapanlama, palangalar, arma kurma ve bakımı.
Kayıkta yaşayacak, birlikte çalışacak ve paylaşacağız. Yelken açıp toplayacak, gerekirse direğe çıkacağız. Her şey kol gücüyle. Sadece makara ve palangalar.
Dümen yok, yeke var. Pusula ve harita. Bazen de sadece doğayla yön bulacağız. Geceleriyse yıldızlardan. Havayı, bulutları, dalgaları öğreneceğiz, deniz ve rüzgar patikalarıyla tanışacağız.
Kısacası bedensel denizciliği doya doya yaşayacağız.
Bodrum'dan Vapora Kaptan'ın tırhandili. Küpeştesinde saitası. Muhtemelen 1940'lar veya biraz öncesi.
Kültürel Seyirler
Bunlar da Doğallığa Dönüş etkinliklerimize benzer. Hem bedensel hem de düşünsel. Ama burada hedefimiz bizden öncekilerin izlerini sürmek ve bunlar üzerine düşünmek, bu izleri yorumlamak.
Yine yelken açacağız, yine birlikte götüreceğiz kayığı ve onu yine birlikte yaşayacak ve paylaşacağız. Ama arkeoloji ve tarih konuşacağız. Felsefe ve sanat konularına gireceğiz. Çevremizdeki kalıntıları keşfedeceğiz.
Biraz 1940'larda motorsuz bir şekilde denize açılmış Halikarnas Balıkçısı ve ilk mavi yolcular gibi olacağız. Yürüyüşlerimizi kültürel ve tarihsel sohbetlerle zenginleştireceğiz. Ama eleştirel yaklaşmayı unutmadan, yeniden yorumlamaktan korkmadan. ,Alternatif kurgular düşünerek, sorarak, irdeleyerek ve bazen de karşı çıkarak.
Bazen arkeoloji, antropoloji ve tarih eğitimi almış ben, bazen de yine aynı şekilde donanımlı konuklarımızla. Bazen de tek bir tema üzerinde daha yoğun entelektüel ve sanatsal atölyelerle.
Halikarnas Balıkçısı ve arkadaşlarının ilk ve son derece basit Mavi Yolculuklarından bir fotoğraf.